Portfolio
Schotvangerworks
20190201_182728

Emiel Schotvanger

Ik ben Emiel en heb afgelopen tijd ontzettend veel geleerd over vernieuwend meubelmaken en dan voornamelijk het ontwerpproces hiervan. Heel veel schetsen en schaalmodellen verder om er uiteindelijk achter te komen wat de beste optie blijkt te zijn.

Daarnaast heb ik ook geleerd om het hele proces duidelijker in beeld te brengen door middel van ingescande schetsen en professionele foto’s. Dit helpt niet alleen bij het presenteren van mijn huidige project maar ook bij de projecten die zullen volgen voor mijn vervolgstudie.

IMG_0031
images

Opdracht

De opdracht een ontwerp te maken voor een functioneel meubel moest voldoen aan een aantal eisen zoals het reproduceren in een serie van minimaal twintig stuks. Het meubel moest voorzien zijn van enige complexiteit zoals: verbindingen, draaiende constructies, rondwerk, CNC en bevat mogelijk ook andere materialen dan hout.

Programma van eisen

Knipsel

Doelgroep

Voor steeds meer mensen en bedrijven begint duurzaamheid een belangrijke rol te spelen en juist bij die doelgroep die milieubewust is kan je het verschil maken voor een duurzaam productieproces. Denk dan vooral aan de grote bedrijven en instellingen zoals scholen en bibliotheken die orders van 50 identieke krukken plaatsen.

Functie

Het meubel is bedoeld om op te zitten maar kan ook als decoratie dienen. De kruk komt met een frame waar een jas van allerlei buigbare materialen omheen kunnen zoals kurk en desktop maar ook in rubber voor buitenmeubilair. Hierdoor word het een industrieel ontwerp.

Prijscategorie

Voor het experimenteren met de vormgeving en constructie inclusief het eindresultaat heeft het project mij iets meer dan € 300,- gekost. Als de kruk in productie genomen zou worden zou de materiele kosten ongeveer € 50,- euro bedragen. Inclusief de arbeid en het ontwerp kom ik tot een bedrag van € 259,- per kruk ongeacht de transportkosten etc.

Productie

De kruk is uitstekend te reproduceren omdat de buigbare platen als hele plaat verlijmt kan worden met het gewenste materiaal waar vervolgens drie rokken uitgehaald kunnen worden. Deze worden simpelweg onder de CNC gelegd waardoor er productiekosten bespaard worden. Zonder afwerking zouden tientallen krukken gemaakt kunnen worden per dag.

Schotvangerworks

Meesterstuk

Het idee om een platte kruk te ontwerpen die thuis in elkaar gebogen kan worden zonder materiaal verlies was een leerzaam proces. Ik heb voornamelijk veel geleerd over de nieuwe technieken zoals de CNC en 3D machines maar ook heb ik veel materiaal onderzoek gedaan. Wist je bijvoorbeeld dat dun materiaal al sterker word bij het buigen hiervan als het beplakt is met papier? Helaas kon ik dit onderzoek niet verder voortzetten omdat het resultaat niet aansloot bij mijn planning. Dit kwam doordat het meubel maar niet stevig genoeg werd dus moest ik een aanpassing maken.

Buigbaar materiaal

Onderzoek

Om een combinatie te vinden tussen stevig, licht en fraai heb ik verschillende diktes plaat geprobeerd van eco-plex tot buigtriplex. De ecoplex plaat van 3 millimeter kan de beste vormen aan nemen omdat deze het dunst is. Vervolgens kan het beplakt worden met elk buigbaar materiaal.

Het doel om het buigbare materiaal thuis gemakkelijk in elkaar te schuiven met een verbinding moest realistisch en stevig zijn. Helaas was dat niet het geval en heb ik gekozen voor sterke bouten met een dop die geprint is, zoals hiernaast weergegeven is. Het houten frame is van essenhout omdat het goedkoop is, maar ook nog eens mooi is.

Plectrum
Schotvanger_works

De plectrum

Het krukje is vernoemt het plaatje waar snaren mee getokkeld worden, het zitvlak zou de plectrum zijn en de snaren daaronder. Ik was geïnspireerd door een gitaarbouwer die naast mij werkte.

De plectrum is makkelijk in productie te nemen door het beperkt aantal machinale handelingen. En het leuke van het krukje is dat je met één frame veel verschillende uitstralingen kan hebben doordat het materiaal verwisseld kan worden.

Reflectie

Minpunten

  • Gebrek aan tijd was bij mij het grootste minpunt omdat ik meer onderzoek had willen doen naar het stevig maken van de rok. Uiteindelijk de keuze moeten maken om voor zekerheid te gaan.
  • Ook had ik meer tijd nodig om de kruk zodanig te ontwerpen dat deze opgestapeld kan worden.
  • Los hiervan ben ik er achter gekomen dat ik meer gestructureerd en technisch ontwerp in plaats van beeldend.
295a6dd99f
download

Pluspunten

  • Overzicht van mijn planning was goed, na de uiteindelijke realisatie dat ik een aanpassing moest maken had ik nog genoeg tijd om een fraai meubel neer te zetten.
  • Voor het gebruiken van nieuwe machines heb ik me verdiept in mogelijkheden die je hebt met bijvoorbeeld de cnc zoals speciale verbindingen en hoe de machine gehanteerd moet worden.
  • Daarentegen is het ook wel een pluspunt dat ik er achter ben gekomen dat ik meer gestructureerd en technisch ontwerp voor mijn vervolgopleiding.

Conclusie

Resultaat

Leuke productie ideeën zoals een barkruk met voetsteun in de zelfde stijl. Wat betreft het proces, niet te snel opgeven maar wel realistisch blijven!

 
 

Bevinding

Voldoet het meubel aan zijn eisen? Ik ben van mening dat genoeg complexiteit is toegevoegd aan de kruk als je kijkt naar de verbindingen maar ook naar het onderzoek en de proefjes. Daarnaast is rekening gehouden met de productie en de doelgroep hiervan.

Vragen

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan deze presentatie en zijn er nog vragen? 

E-mail: emiel.schotvanger@gmail.com